Sarjainnostuja
Yrittäjä
Koko työelämäni ajan, viestintä, myynti- ja markkinointi on kulkenut punaisena lankana muuten hyvinkin laajakirjoisissa toimenkuvissa. Olen ollut yrittäjänä 12 vuotta, joista kuusi vuotta maailma pyöri pääosin NORD-T:n ympärillä ja parikymppisenä, asuessani Costa Ricassa useamman vuoden, tuli sinnekin jätettyä muutama jälk, esimerkiksi;
Kuka muistaa midi-soittoäänet, joita pystyi tilaamaan kännykkään? Tai ne pikselilogot, jolla sai korvattua puhelinoperaattorin logon näytöllä? Perustin yhdessä opiskelukavereiden kanssa Costa Rican ensimmäisen mobiilipalveluja tarjoavan yrityksen, ja tehtailin yötä myöden paikalliseen kulttuuriin sopivia pikselitaideteoksia. Meillä ei ollut edes verkkosivuja, saatikka kummoisia neuvottelutaitoja, mutta saimme kuitenkin maan suurimman (ja myös ainoan, kiitos monopolin) puhelinoperaattorin välittämään niitä kansalle.
Myöhemmin täytyi saada huonekalufirma pystyyn, koska halusin sisustaa omaa kotia “eurooppalaiseen” tyyliin. Oli järkevämpää tuoda koko kontillinen tavaroita eikä vain yksi sohva. Jäipä sitten myytävää muillekin. Sehän meni lopuksi siihen, että sisustettiin kokonaisia taloyhtiöitä koska amerikkalaisille tarkoitetut loma-asunnot myytiin muuttovalmiina. Jopa vessapaperit oli laitettu paikoilleen.
Reggaekonsertteja kymmentuhatpäiselle yleisölle tai uuden surffilehden tuominen markkinoille - parikymppisenä yritettiin kaikkea mikä mieleen juolahti. Onnistuttiin ja epäonnistuttiin, koskaan ei kuitenkaan se lopputulos ollut tärkein vaan se että pääsi tekemään jotain uutta.
Poikkea polulta
Polulta poikkeaminen on helppoa, kun vaan sanoo kyllä ja lähtee kokeilemaan uusia haasteita. Costa Ricassa asuessani minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä töihin Kiinaan. Viemään eteenpäin kiinalaista software yritystä jonka pääasialliset asiakkaat olivat amerikkalaisia. Kielitaito ja eri kulttuurin ymmärrys olivat kiinalaisfirman heikkouksia, joten minut pestattiin välikädeksi. Ei mennyt aikaakaan, kun firma halusi avata uuden toimipaikan Intiaan saadakseen englanninkielentaitoisia korkeasti koulutettuja koodaajia yritykseen ja minut lennätettiin pienen ydinporukan kera Intiaan. Siellä kuitenkin havahduin siihen, että olin päätynyt kulttuurillisesti liian kauaksi omalta mukavuusalueelta ja halusin vaihtaa maata. Sattumoisin Äitini työskenteli tuolloin myös Intiassa ja sai houkuteltua minut takaisin Suomeen.
Kaikki asiat maailmassa on joku joskus myynyt
Suomeen muutettuani siirryin puhtaasti myynnillisille poluille. Myin ensin asuntoja helsinkiläisessä boutique-kiinteistövälitystoimistossa ja sen jälkeen mediaa Suomen suurimmassa mediayhtiössä. Myynti on mukavaa koska siinä pääsee ratkomaan niitä minun rakastamia pulmia, mutta samalla sain huomata, miten huono maine myyjillä yleisesti ottaen on. Suomen Kuvalehti selvitti ammattien arvostuksen vuonna 2018, ja siinä kävi ilmi, miten juuri myyntiin liittyvät ammatit ovat kaukana kärkikahinoista. Myyntineuvottelija (sija 332), myyntiedustaja (358), suoramyyjä (374), puhelinmyyjä (377) ja feissari (378) komeilevat listan häntäpäässä. Kävinkin puhumassa eri oppilaitoksissa myyjän ammatista ja pyrin muuttamaan asenteita myyntiä kohtaan. Koska myyntiä ei edes harkita uravaihtoehtona, on myyjien laadusta ja määrästä pulaa. Kun tajuaa että kaikki asiat mitä maailmassa on, on joku joskus jollekin myynyt, voi ymmärtää miten tärkeä myynti ammattina on.
Viestintä, myynti ja markkinointi nivoutuu yhteen
Nykyisessä työssäni freelancerina viestintä, myynti ja markkinointi on nivoutunut yhteen ja samaan pakettiin.
Moottorini käy uteliaisuudella, tiedonhalulla ja innovoinnilla. Sytyn kun saan selvittää asioita. Entistä tärkeämmäksi on myös tullut kestävä kehitys, luomu ja ekologinen ajattelu. Haluan jatkossakin olla uuden luomisen äärellä.
Joten, jos sinulla on minulle pulma pohdittavaksi tai haluat puhua kanssani lisää, ota yhteyttä!